Billedkunst, B

Om faget

Billedkunst Online 

Faget billedkunst beskæftiger sig med kunst i alle afskygninger og ikke kun ”billeder”. Du vil altså blive introduceret til både kunst i 2 dimensioner (tegning, maling, collage mm), kunst i 3 dimensioner (skulpturer, installationer mm) samt kunst der arbejder med og i utallige andre ”dimensioner” som fx tid (aktionskunst, videokunst mm).

Der er altså ikke nogen grænser for hvad vi kan beskæftige os med, ud fra et kunstnerisk synspunkt.

Og hvad er kunst så? Det er der skægt nok ikke nogen der ved… En del har prøvet et definere det gennem tiden, men det er aldrig lykkedes og/eller det har altid ændret sig igen.

Som udgangspunkt har vores samfund jo i hvert fald accepteret at de ting der er optaget på museer og gallerier er en form for kunst – men mange vil være uenige også her. Det er altså et broget og spændende felt, der altid er i udvikling og altid har plads til nye ideer og tanker!

Det du skal, er at stifte bekendtskab med en del ord og begreber, som gør at du kan få et fagligt sprog der hjælper dig med at beskrive og analysere og vurdere/smagsdømme ”ting” som værende kunst. Og så skal du arbejde aktivt med at udtrykke dig selv og foretage og forklare valg i kreative processer.

Der er ikke mange facitlister i kunst. Og de ting vi har sat i bokse bryder ofte ud af dem på forskellige måder. Så åbn dine sanser og glæd dig til at lære en masse nyt og se en masse anderledes ting!

En stor del af tiden skal du selv finde frem til kunstnere og værker – sørg altid for, så vidt muligt, at skrive kunstner og titel og årstal på. Hvis du finder noget du ikke kan finde disse oplysninger på, så overvej at finde noget andet… eller skriv i det mindste hvad du ved og hvorfor du vælger at bruge værket alligevel. Det er en god ide at finde selvvalgte værker der viser pointer fra undervisningen, så du ikke kun har dem du får via timerne/modulerne. De indgår alle i din portfolio – fysisk eller online.

Hver gang du selv har lavet et værk er det vigtigt at forholde sig analyserende/reflekterende til det skabte. Hvad har du lavet og hvorfor? Hvilke begreber kan det beskrives med? Hvad forsøgte du at opnå og hvor godt er det lykkedes?

Jeg glæder mig så meget til at arbejde med kunsten sammen med dig og se dine mange værker.

Særligt for online billedkunst er at du selv skal sørge for at finde materialer. Ekstraordinært kan du eventuelt kigge forbi billedkunstlokalet i Roskilde, når fremmødeholdet har undervisning og få/låne materialer.

Alle værker skal laves hjemme og fotograferes og kommenteres.

Eksamen

Eksamen består af en mundtlig prøve.

Der afholdes en mundtlig prøve, som sker på grundlag af dels dit eksamensprojekt og dels en opgave i det tidligere gennemgåede teoretisk analytiske stof med udgangspunkt i din portfolio.

Eksamen varer ca. 30 minutter med ca. 60 minutters forberedelsestid.

Adgangskrav

Du kan tidligst blive optaget på hf-enkeltfag et år efter, at du har afsluttet folkeskolens 9. eller 10. klasse eller har modtaget tilsvarende undervisning.

Du kan altså ikke blive optaget, hvis du kommer direkte fra 10. klasse, hvad enten 10. klasse er taget på en folkeskole eller anden institution.

For at blive optaget på udvalgte fag, skal du normalt have fulgt undervisning i faget på det nærmeste underliggende niveau - eller have tilsvarende faglige kvalifikationer.