Kemi, C-B

Om faget

OBS - Online Kemi B indeholder 6 fremmødeaftener fordelt hen over året, der foregår på Hf og VUC Roskildes Roskilde afdeling. Der skal laves forsøg. Det er obligatorisk at deltage.

I faget kemi på B-niveau vil du opnå kendskab til naturvidenskabelige metoder og begreber inden for kemiens verden. Ved at udforske og beskrive stoffers egenskaber og reaktioner på forskellige ting, kan man udvikle nye stoffer med nye egenskaber.
Undervisningens faglige niveau er det næsthøjeste, man kan vælge på en gymnasial uddannelse.
Du får viden om sammenhængen mellem stoffers struktur og kemiske og fysiske egenskaber og lærer om deres anvendelse i hverdagen og i teknologisk sammenhæng.
Du lærer at udføre beregninger på simple kemiske problemstillinger på et kvalitativt grundlag. Du lærer også at udføre simple kemiske eksperimenter med udgangspunkt i kendte metoder og at formidle forsøgsresultatet både mundtligt og skriftligt.
Du får undervisning inden for følgende emneområder:
Stoffers opbygning, der bl.a. handler om grundstoffernes periodesystem samt kemisk binding i relation til stoffers opbygning
Mængdeberegninger i relation til reaktionsskemaer og opløsninger
Stofkendskab, herunder anvendelse af stofferne
Kemiske reaktioner, der bl.a. handler om kemisk ligevægt, om syre-basereaktioner og om reaktionshastighed
Eksperimentelt arbejde, der bl.a. handler om kvalitative og kvantitative analyser samt om kemikalier og sikkerhed
Der inddrages supplerende stof i undervisningen, blandt andet emner der har relation til din hverdag og den aktuelle debat.
Undervisningen indeholder vekslende arbejdsformer, blandt andet emne- og projektarbejde og en del eksperimentelt arbejde, hvorunder du lærer at omgås kemikalier og laboratorieudstyr på forsvarlig.
It indgår i dit arbejde, fx i forbindelse med indhentning af data og journalføring over dine forsøg.
Eksamen
Eksamen består af en mundtlig prøve.
Den mundtlige prøve kan forme sig på to måder:
a) Enten som en prøve på grundlag af både teoretisk stof og eksperimentelt arbejde med en forberedelsestid på ca. 30 minutter og en eksaminationstid på ca. 30 minutter. Titlerne på opgaverne oplyses inden prøven.
b) Eller som en todelt prøve, hvor første del består i laboratoriearbejde i 1½ time med op til 5 elever i alt. Der er ikke adgang til rapporter, noter og journaler i tilknytning til det aktuelle eksperiment. Anden del består af samtale over en teoretisk delopgave. Eksaminationstiden til denne del er ca. 20 minutter pr. elev med en forberedelsestid på ca. 20 minutter. Titlerne på opgaverne oplyses inden prøven.

Adgangskrav

Du kan tidligst blive optaget på hf-enkeltfag et år efter, at du har afsluttet folkeskolens 9. eller 10. klasse eller har modtaget tilsvarende undervisning.

Du kan altså ikke blive optaget, hvis du kommer direkte fra 10. klasse, hvad enten 10. klasse er taget på en folkeskole eller anden institution.

For at blive optaget på udvalgte fag, skal du normalt have fulgt undervisning i faget på det nærmeste underliggende niveau - eller have tilsvarende faglige kvalifikationer.